Stol på mammahjertet ditt

Jeg kom over en artikkel på babyverden.no i dag, og må bare skrive noen ord om det. Artikkelen er skrevet av Nina Stanghov Ulstein, som er barnevernspedagog, og handler om at foreldre må tørre å stole mer på seg selv, følge hjertet sitt og at noen råd vi fremdeles får av fagpersonell i dag er utdaterte. Jeg synes det er så viktig at dette blir tatt opp, det kan ikke bli sagt nok.

Vi har vel alle hørt at babyen ikke trenger å nattammes når den blir 6 måneder gammel, men hverken for meg eller mine venninner har det føltes naturlig å slutte å amme på dette tidspunktet. Amalie ville fremdeles ha masse mat, og hverken hun eller jeg var klar for avvenning. Amalie er nå over 9 måneder gammel, og sist jeg var på helsestasjonen fikk jeg erfare at helsesøster i hvertfall mente at nattammingen min burde være et avsluttet kapittel. Hele veien får man høre at babyen ikke trenger melk om natten etter de runder halvåret, og jeg skal innrømme at jeg begynte å tenke at det var på tide at Amalie skulle slutte med melk om natten, nå som hun var blitt så stor. Jeg holdt litt igjen på melken min noen ganger, til ramaskrik fra Amalie. Nei takke meg til, vi fortsetter litt til! Og jeg ble så glad når jeg leste hva Nina sa. Hun mener at mange babyer trenger næring om natten lenge etter de har blitt halvåret, og at man ikke skal ha dårlig samvittighet fordi man fortsetter å amme. Det var så godt å høre, og min dårlige samvittighet er i hvertfall, ikke at det var så veldig mye av den, over alle hauger.

Meg og Amalie i fast positur de første måndene. Kos, kos og kos!

Hun sier også litt om skrikekurer og «gode» råd vi aller fleste får høre. Noe av det første jeg fikk høre når jeg kom hjem med tulla mi var «du skjemmer henne bort!» Jeg skjønte ingenting. Skulle jeg la min lille baby ligge alene og skrike? Jeg holdt på å dåne. Heldigvis var aldri min fornuft i tvil om hva som var det rette å gjøre, og Amalie har fått så mye oppmerksomhet og kos som hun ville ha. Og det var mye! Men jeg elsket hvert sekund av det. De første månedene tilbragte hun på armen min eller ved brystet mitt, og når jeg ser tilbake er det kun med glede og ømhet. For en fantastisk tid! Og hun har ikke blitt bortskjemt! Man kan jo ikke skjemme bort en baby. Det er godt Nina tar opp dette i tilfelle noen skulle være i tvil. En baby kan ikke få nok kjærlighet.

En annen ting jeg lenge har hatt lyst til å skrive litt om er samsoving. Jeg har stort sett fått positive tilbakemeldinger på vår samsoving, men også noen negative. Amalie har sovet i vår seng siden vi kom hjem fra sykehuset. Jeg husker hvordan jeg styrte på sykehuset, den lille bylten ville bare ligge hos meg, å få henne til å sove i kurven sin tok mange timer. Ikke så rart, jeg skjønner henne veldig godt, vant til mammas varme mage, og plutselig ligger man helt alene i en kald seng. Første natten hjemme, i vår store og trygge seng var det ikke tvil, det var helt naturlig at hun skulle få ligge inntil meg. Og slik ble det og slik er det. Trygt og godt for oss alle. Jeg er glad det skrives mer og mer om dette, og at flere og flere samsover igjen. Det er jo det som er det naturlige, fra naturens side. Forskningen viser at det er trygt, godt og sunt for både far, mor og baby. Man sover bedre, ammingen går lettere og babyen får masse nærhet. Nå skal jeg ikke prøve å omvende dere til å bli samsovere alle sammen (selv om det er det er fineste som fins), men poenget mitt er at dere skal gjøre det dere føler er det riktige for dere. Aldri vær redd for å skjemme bort babyen. Aldri bekymre deg for at du gir for mye kos. Nyt heller hvert sekund sammen med den lille, med god samvittighet.

Artikkelen finner du her og Ninas blogg finner du her. Der er det masse fint å lese på!

Hva tenker du om dette?

Advertisements

7 thoughts on “Stol på mammahjertet ditt

 1. Så fint innlegg! :) Ja, det er viktig å følge hjertet, stole på seg selv og finne frem til det som passer babyen og en selv. Kaisa sover veldig godt (for det aller aller meste!) om nettene og får ikke mat på natta lenger. Hun sover i senga si (vi deler rom med Kaisa), men sover også enkelte ganger hos oss hvis hun sover litt lett. Andreas, på 2 og et halvt, kommer inn til oss enkelte netter, og da sover han hos oss resten av natta. Jeg syns det er viktig at barn får få komme til foreldrerommet hvis de våkner om natta. Det fikk jeg da jeg var barn og det var veldig trygt og godt. :)

  Fiiin helg til deg og dine! :)

 2. så flott du er! og ærlig! og flink mamma!

  nå skal det jo sies at vi deler mange av de samme meningene når det gjelder dette, men det beste er at du gjør det som er rett for deg og dine og det skal du bare fortsette med! stå på! :)

  har forresten ei på 17 måneder som enda nattammes når hun sliter. :) ingenting i veien med det så lenge mor og barn er fornøyd! jeg har hørt at man helst skal holde antall ganger under 2 når de er over året pga tenner, men ellers er det INGENTING som står i veien for nattamming! samsoving er jeg også fan av, selv om vi flyttet vesla fra vår seng (hun sov enten der eller i ei vogn som stod på soverommet vårt) da hun var 8 måneder siden ingen av oss fikk sove med all turningen hennes. nå som hun er eldre ender hun ofte opp i senga vår når hun våkner og ikke føler seg trygg midt på natta og det er bare koselig! heldigvis er hun blitt roligere og mer kosen enn hun var da vi flyttet henne ut..

  1. Takk for så fine ord! :) Ja, ikke sant? Man må jo gjøre det som passer for en selv og den lille. Det høres veldig koselig ut med nattamming når det fremdeles trengs. Med Amalie er også puppen en stor trøst og trygghet når hun ikke har det greit. Amalie ligger heldigvis rolig enda, men blir det for mye turning her også, så må Amalie også flytte ;)

 3. Ja, jeg tror alle foreldre vet best hva som er best for sitt barn – så får man følge de rådene man selv føler er riktige. Storebror var en slik baby som kan minne om Amalie. Han sov nesten ikke alene før han nærmet seg 1 år; Han var bare ikke klar for det. Minste er en annen type, noen ganger sovner vi sammen på morgenkvisten, men hver kveld i mange mnd nå har han sovnet i egen seng (han er 5 mnd nå). Den er lun og god med lammeskinn og lette pledd. Og der sover han hele natta :) Fint innlegg, forreste – med flotte bilder!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s