Bisfenol A og andre skumle stoffer

Jeg har en hel skuff full av plastbokser. Bokser jeg lenge ikke torde å bruke til Amalies mat, fordi jeg var usikker på om de inneholdt hormonforstyrrende stoffer. Til slutt ble jeg lei av å lure, og fant ut at det var på tide å sette seg litt mer inn i dette. Her er det jeg fant ut;

Litt fakta:
Bisfeol A (BPA) er et hormonforstyrrende stoff som brukes i plast, maling, lakk og lim. Gjennom studier på pattedyr er det vist at stoffet kan under graviditet påvirke fosterets utvikling og læringsevne, samt at det kan skade evnen til å få barn. I tillegg er det skadelig for øynene, irriterende for luftveiene, allergifremkallende ved hudkontakt og det kan være kreftfremkallende. Forskerene er ikke helt enig hvor farlig dette stoffet er, men at det er noe man bør unngå i store mengder ser de fleste ut til å være enig i.

Status i dag:
Per i dag er stoffet forbud i tåteflasker til barn under to år, men i følge DENNE artikkelen på nrk.no inneholder fremdeles mange flasker bisfenol A, til tross for at produktet hevdes å være fritt for det. I noen flakser hadde det blitt ersattet med andre skadelige og hormonforstyrrende stoffer. Testen er gjennomført i flere land i Europa og det kom ikke frem hvilke flasker det gjelder, så man vet ikke om det er flasker du eller jeg har. Regjeringen har som mål at all bruk og utslipp av bisfenol A skal avsluttes innen 2020, men det er altfor lenge til, spør du meg. Forbrukerrådet synes heller ikke at dette er godt nok, og er nå i gang med å kartlegge hvilke produkter som per i dag inneholder stoffet.

Hva kan man gjøre?
Du kan sjekke de fleste av produktene dine selv, plastprodukter er ofte merket med symboler. Glass- og gaffelsymbolet viser at produkteter er laget for å være i direkte kontakt med mat og drikke, men det kan inneholde bisfenol A innenfor den lovlige grenseverdien.

Plastprodukter kan også være merket med resirkuleringsmerket, plastpilene. Inni pilene står et tall som symboliserer de ulike typene plast og ofte vil typen plast være merket med bokstaver under pilene. Mine bokser var alle merket med 5, og er dermed helt trygge, heldigvis! Finner du noe som er merket med 1, som står for PET,  er det fare for hormonforstyrrende stoffer. Jeg kikket tilfeldigvis på Fun Light-flasken vår, og den er merket med 1. Nå drikker ikke Amalie saft enda, men det er jo ikke sunt for oss heller. PET blir oftest brukt i drikkeemballasje, såpeflasker, klær (fleece) og tepper. Frem til 2010 ble det regnet som trygt, men da kom det en studie som viste at det kunne avgi hormonforstyrrende stoffer. Produkter merket med 3 skal du også se opp for. Dette er produkter laget av PVC, typisk plastrør og leker. PVC inneholder både karbon og klor, og er ofte tilsatt ftalater og organiske tinnforbindelser som er både miljø- og helseskadelig. PVC-produkter er sjeldent merket med pilene, men du finner det under navn som kunstskinn, vinyl og skai. Er de merket med pilene kan det stå både PVC og V under. Den siste synderen ut er produkter merket med 7 og bokstavene PA, PC eller PU. PA brukes blant annet i tekstiler og svarte kjøkkenredskaper. Bruken i kjøkkenredskaper har vært omdiskutert fordi det kan avgi kreftfremkallende stoffer ved bruk. PC lages av bisfenol A, og brukes blant annet i CD-plater, sportsflasker og tåteflasker. PU brukes blant annet i regntøy og skosåler, og ved oppvarming av PA dannes det isocyanater, som kan gi kraftige allergiske reaksjoner.

Hele oversikten finner du på Grønn Hverdag sin link rett under her.

Dette ble et langt innlegg, men jeg synes det er en viktig sak å sette fokus på. Det er skummelt å tenke på alle stoffene våre små blir utsatt for hele tiden uten at man kontrollere det. Nå føler jeg meg en smule hysterisk her, og i de aller fleste tilfeller går jo ting veldig greit, men jeg synes det er viktig å ha fokus på det og beskytte seg mot det man  kan.

Hva tenker dere?  

Kilder/nyttig lesestoff:
VG

Grønn Hverdag
Råd om matemballasje
Matportalen 

Advertisements

4 thoughts on “Bisfenol A og andre skumle stoffer

  1. Jeg må innrømme at dette er noe jeg svært sjelden tenker på, har all grunn til å skjerpe meg for å si det sånn! Jeg har vel gitt opp håpet om at de som lager ting skal ta hensyn til miljø og helse i stedet for penger :P

    Bra skrevet forresten! :)

  2. Oi, dette var jeg ikke klar over og det tror jeg ikke at jeg er alene om heller! Er jo såå mye man må passe på av andre greier også med tanke på innhold i mat, hjelpes :p

  3. Veldig viktig tema dette! Vi har vært opptatt av dette, men det er mye rart der ute. Dessuten vet man jo ikke hva de som er «BPA Free» inneholder, og om det virkelig er noe særlig bedre…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s