Utviklingssprang

I skrivende stund sitter jeg i sofaen med en liten, sovende gutt på fanget. Endelig fant han roen, etter noen timer med amming, opp og ned i vognen og byssing. Dette er veldig ulik lillegutt, han pleier jo å sovne som en stein når jeg legger han ned i vognen, så det er tydelig at noe er på ferde. Og et lite søk på Google bekreftet mistankene mine. Vi er midt i et utviklingssprang! Jeg hadde helt glemt disse periodene fra da Amalie var liten, men nå husker jeg at hun også var plaget med dem fra tid til annen. Det var ikke alle periodene vi merket, mens noen av de merket vi veldig godt.

www.sovlillebaby.com står det følgende om utviklingssprang:

Med jevne mellomrom vil babyen din gjøre et hopp framover, mentalt og/eller fysisk. I forkant av disse periodene, vil hun gjerne være ekstra sutrete, be om mer fysisk kontakt, spise dårligere – og ha dårligere søvn.

For de aller fleste babyer kommer utviklingssprang omtrent ved 5, 8, 12, 19, 37 og 46 ukers alder. Enda flere sprang kommer etter hvert som den lille vokser til. Det kan være før hun lærer å gå, før en stor språkutvikling, eller mens hun forsøker å knekke sosiale koder.

Dette kan forklare hvorfor barn i perioder sover dårligere enn ellers. Og i grunnen er det ikke så mange gode løsninger på det heller, annet enn å være klar over at barn har slike perioder og forsøke å legge forholdene til rette for det.

Samsoving

Christian er 8 uker nå, så det vil si at vi er midt i det andre utviklingsspranget. Disse periodene kan vare fra et par dager til noen uker, og det er lite man kan gjøre annet enn å gjøre det beste ut av situasjonen. Men jeg synes det hjelper bare å ha en merkelapp på det, og å vite at det er noe helt naturlig som jeg faktisk ikke kan gjøre noe med. Jeg leste forresten et sted at man kunne sammenligne det med hvordan hodet vårt føles dagen før en stor eksamen, tusen ting som surrer rundt. Det er ikke rart de små blir urolige. Så nå blir det noen rolige dager med masse kos her i heimen, så bare krysser jeg fingrene for at lillegutt er seg selv igjen om ikke altfor lenge <3

Det er ikke så mye informasjon å finne om temaet, men her er et par linker:
Her kan du lese mer utfyllende om utvilkingssprang og her kan du lese om de forskjellige utviklingssprangene babyen går gjennom.

Det finnes også en app man kan laste ned som viser hvor din baby er i forhold til de forskjellige utviklingssprangene, og som forteller hva babyen vil mestre etter de ulike sprangene. Den finner du her.

Har dine små vært plaget av utviklingssprangene?

Advertisements

7 thoughts on “Utviklingssprang

 1. Woow! Dette forklarte masse! Den siste uka har vært helt dritt på natta for å si det rett ut, så måtte jeg sjekke hvor mange uker hun er- joda, straks 19 uker!! Aaah! Da har jeg et håp om bedre nattesøvn snart ;)
  TAKK!!

  1. Så bra at det var til nytte! :D Husker jeg fikk meg en skikkelig aha-opplevelse når jeg tilfeldigvis googlet meg frem til det da Amalie var liten. Litt rart at det ikke snakkes mer om det, på helsestasjonen f.eks. Det hadde vært greit å være klar over det.

   Håper det er over hos dere snart! Her nekter Christian å sove, selv om han ligger på fanget og koser og spiser :/

   God helg!

 2. Spennende! Det visste jeg faktisk ikke :) Lille gutten min er jo prematur, så vet ikke helt når vi kan forvente forskjellige ting, men så lenge det går fremover skal vi vel være fornøyd :)
  Men det er jo greit når man får bekreftet at det er ting på gang da!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s