Superenkle brød

Her hos oss baker vi ofte brød – stort sett en eller to ganger i uken – takket være denne enkle oppskriften, inspirert av Maria Skappel. Det som gjør brødet så enkelt er at er kan man slumpe, variere meltype, korn og frø som det passer og man slipper å elte. Jeg er veldig glad i å slumpe, så det passer meg perfekt! Og når man har glemt å kjøpe mel, går det helt fint å bruke de forskjellige melrestene som står i skuffen. Alt funker! Vi bruker mest hvete, men spelt, havre og rug fungerer også fint. De to sistnevnte blander jeg helst med en god del hvetemel, for å få luftige og gode brød.

Jeg har laget meg en liten huskeregel som gjør det veldig enkelt å blande sammen deigen:

900 g mel
300 g frø/havregryn
1 pk gjær
1 liter vann
en skvett olje
ei lita klype salt

Husker du 900 g mel, 300 g korn/frø og 1 liter vann, så slipper du å finne frem oppskriften hver gang. Da synes i hvertfall jeg at det er mye lettere å sette en deig i full fart.

DSC_0878

Jeg har to favorittbrød som vi stort sett lager, et grovere til hverdags og et finere til helgen. Vanligvis så slumper jeg bare, men her har jeg skrevet cirka de målene jeg bruker. Men husk at om du tar litt mer av noe, og mindre av noe annet, så spiller det ingen rolle!

Hverdagsbrød (to brød)
350 g siktet hvetemel
300 g fint sammalt hvetemel
250 g grovt sammalt hvetemel
100 g havregryn
70 g linfrø
70 g solsikkekjerner
70 g sesamfrø
1 pk gjær
1 liter lunket vann
en skvett olje
ei lita klype salt

Helgebrød (to brød)
700 g siktet hvetemel
200 g fint sammalt hvetemel
100 g havregryn
70 g linfrø
70 g solsikkekjerner
70 g sesamfrø
1 pk gjær
1 liter lunket vann
en skvett olje
ei lita klype salt

PS: For å gjøre det ekstra barnevennlig til Christian dropper jeg for tiden saltet og solsikkekjerner, som jeg synes blir litt store for den lille munnen hans. 

Fremgangsmåte:
Alt blandes sammen til røren blir som en tykk grøt. La det heve i bollen i halvtimes, før du tar deigen over i to godt smurte former og lar det heve videre i en god halvtime til. Altså, her slumper jeg også. Bare deigen får hevet seg fint, er det ikke så nøye med hvor lenge den står.

Brødene stekes på 220 grader. Først 40 minutter i formen, så 20 minutter oppned uten form. Ønsker du ekstra sprø skorpe, skrur du opp temperaturen etter at du har tatt de ut av formene, da blir de kjempegode!

DSC_0869

 

Advertisements

4 thoughts on “Superenkle brød

  1. Hjemmebakt brød er nydelig. Så flink du er som baker så ofte. I dag skal vi også bake, men det blir en kake vi skal kose oss med ute i sola. ;)
    God søndag til deg og dine! :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s