Mine pupper – mitt valg

Etter at Marianne Aulie stod frem som langtidsammende mamma for noen uker siden, har dette temaet satt en del sinner i kok. Jeg aner ikke hvor mange negative, fordømmende og uvitende kommentarer jeg har lest den siste tiden, men det er mange. Kommentarer om at man ødelegger barna, at det er noe galt med mødrene som ammer barna sine ut over det norske myndigheter anbefaler og at disse mødrene kun gjør det for sin egen glede. Jeg kjenner at noe vrir seg i avsky inni meg. Sin egen glede? Jeg kan fint forstå at langtidsamming ikke er noe for alle, men jeg skjønner ikke hvorfor man skal gjøre amming – som faktisk er det mest naturlig i hele verden – til noe skittent og ekkelt. For det er det ikke! Amming er like sunt og fint selv om barnet har fylt 1 år, 3 år eller til og med enda mer.

Om og hvor lenge man velger å amme barnet sitt, er et valg som bør være opp til hver eneste mamma. Det er et valg som ingen andre har noe med, og et valg som vi andre bør respektere. I det store og hele har barna våre det helt fint om de får flaske, blir ammet litt eller om de blir ammet i flere år.

Det er ikke noe jeg prater mye om, hverken her på bloggen eller privat – siden jeg vet at det ofte vekker sterke meninger, men jeg ammet eldstejenta til hun var 21 måneder og jeg ammer fremdeles minstemann som er 13 måneder. Med begge to har målet vært å amme til de har rundet året, og resten har vi bare tatt som det kommer.

Dette innlegget har kvernet rundt i hodet mitt de siste dagene. Da jeg satt på ammerommet i Legoland, og alle de andre mammaene med sine små babyer kikket på meg, der jeg ammet min «store» gutt, og i går kveld, da jeg gikk rundt og lette etter en mørk krok på båten på vei hjem fra Danmark, slik at gutten min kunne få et par etterlengtede dråper med melk, i fred fra andres dømmende blikk, så kjente jeg at det var nok.

Ja, jeg ammer! Det er mine pupper og mitt valg.

amming1_0Bilde lånt fra seoghør.no.

Advertisements

7 thoughts on “Mine pupper – mitt valg

 1. Jeg måtte dele innlegget ditt! Det var som om jeg skulle skrevet det selv, bare ikke kommet dithen.. Jeg ammer fremdeles. Min sønn er straks 16 mnd. Jeg hadde vel også et visst mål om å amme han til han var bikket året, men ikke noen «sluttdato», hvem klarer det? Jeg vet at amming er bra for barnet, og det er samtidig veldig trygt..

  Jeg ammer, på ammerom, på kafé, på resturant..i offentligheten, uten å skamme meg – selv om jeg også får «blikkene» av enkelte.. Jeg synes man skal være stolt, og amme med rak rygg!

  1. Åå, så godt å høre at vi er flere :) Egentlig tror jeg at vi er ganske mange, det er bare så få som snakker om det, og derfor måtte jeg bare få ut disse tankene! Heretter skal ikke jeg heller gjemme meg bort noe mer, så får de heller bare glane ;)

   Og så gøy at du delte! :D

 2. Jeg synes det er supert at hun fronter langtidsamming og at hun står opp for sine meninger, det eneste jeg ikke liker er måten hun gjør det på. Jeg tror ikke lillemor synes det er spesielt moro å se seg selv på Google med puppen til mamma i munnen når hun er 14.

  Helt ok med bilder, men jenta kunne vært anonymisert litt bedre. Barn har også krav på personvern, ellers så digger jeg Marianne og at hun fronter dette med nebb og klør :)

   1. Jo, jeg liker dem. Og jeg tipper de fleste som er for amming liker bildene. Men personvernet til barnet bør veie tyngst også i slike saker dessverre :) Man får mange fine amme bilder men bare en litt endring av vinkel på kamera og dermed kunne de unngått overeksponering :)

    Og hadde det ikke vært så mye mobbing og tull om dagen hadde det ikke gjort noe heller, men verden i dag er til tider slem :(

 3. Jeg ammer selv og har litt samme mål som deg, å amme til 12 mnd og ta det fra der. Kunnet desverre ikke det med sønnen min da jeg ble syk når han var 9 mnd og måtte ta sterke medisiner. Prøvde da å amme han igjen når jeg kunne etter 1 uke med medisinering, men da nektet han å ta puppen og jeg godtok det.

  Langtisamming, utover 2 år, er nok ikke noe for meg, men det betyr da ikke at jeg syns det er feil at andre gjør det. Og kjenner jeg meg selv rett så ammer jeg nok forbi 2 år om frøkna etterspør det.Alt for barna, selv det å teste egne grenser. Det er jo virkelig ingenting galt i langtidsamming, det er bare noe som ikke er normalt i Norge og dermed blir det også «galt. Her i Norge skal vi visst være likest mulig og alle som skiller seg ut gjør noe galt… Det er i det minste det inntrykket jeg får til tider. Så jeg syns det er fantastisk å se at noen få bryter ut av det normale og gjør sitt beste for både seg selv og barna sine.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s